Praktisk Värme

värme / ventilation / styrsystem (domovea / LK)

Värmesystem

Alla hus har vattenburen golvvärme i alla rum utom i badrum och hall där det är elektrisk golvvärme. Värmesystemet består i alla hus av en Luft / Vatten värmepump. Värmepumpsystemet består av två delar. Vörmepumpen står antingen i förrådet (depotet) eller under/utanför huset. I teknikrummet står styrning och varmvattenberedaren samt expansionskärlet. Vid behov av service av själva värmepumpen kan den inre delen kopplas om till eldrift för värme och varmvatten. Några hus har även en Luft/Luft värmepump som fungerar som AC till huset.

Värmepumpen sköter sig själv med de inställningar som den har och kräver endast service vid behov. Den skall alltid stå i driftläge AUTO/Vinter! Någon gång behöver man fylla tryck i expansionskärlet.

Vid behov av service eller utbyte av värmepump, kontakta Karl-Johan Westberg. Vi har goda samarbetspartners.

OBS! Det er meget vigtigt, at I ikke stiller ting på risten i depotgulvet. Risten skal være helt fri, for at varmepumpen kan fungere. Laver I en hylde over risten (helt OK), så venligst læg den løst på, således at Woodlands varmefolk nemt kan få adgang til pumpen. Der drypper kondensvand fra varmepumpen. Når den arbejder meget, kan der komme en del vand. Dette er helt normalt.

Försäkring värmepump

”Med värmepumparna från Nibe följer en trygghetsförsäkring som är förbetald av Nibe och den gäller i 6 år. Om ni får ett problem med värmepumpen inom försäkringtiden, som klassas som maskinskada, så är det ert försäkringsbolag som skall kontaktas i första hand. De betalar ut ersättning för skadan men de drar av självrisken och eventuellt en värdeminskning pga ålder på värmepumpen. Trygghetsförsäkringen täcker självrisken och åldersavdraget som ert försäkringsbolag drar av. Det är en mycket bra försäkring och ni kan förlänga försäkringen i många år framåt. Se till att ni har koll på er försäkring från Arctic. 

https://arctic.se/se/forsakringslosningar/varmepumpsforsakring/

Elektrisk golv och spegelvärme

Den elektriska golvvärmen i badrummen och hallen styrs av en termostat på vänster vägg i teknikrummet. Där ställer ni vilken temperatur ni vill ha på golvet. Ni kan även starta och stänga elgolvvärmen via Styrsystem Domovea. Tänk då på att den fysiska termostaten i teknikrummet måste vara ON. 

En kul grej är att spegeln i det stora badrummet är eluppvärmd så den inte immar igen när man duschar. 

Ventilation

Husen har mekanisk ventilation och inget självdrag. Det innebär att huset endast kan ”andas” via ventilationssystemet. Det är alltså inte rekommenderat att stänga ventilationssystemt, det mår inte huset bra av. Ventilationen kan styras via manöverpanelen i teknikrummet. Man kan ställa hastigheten i 3 steg: Bortaläge, Hemmaläge och Fest. Man kan även ställa temperaturen på den luft som kommer in i huset så den inte är iskall. 

Ventilationen kräver att man byter filter 2 gånger per år. Det utför Woodlands personal, servicekostnaden faktureras den enskilde husägaren. 

Domovea styrsystem

Domovea styr följande i ert hus idag:

  • Tänder och släcker ytterbelysningen på alla hus via ett astronomiskt ur
  • Styr värmen i era olika rum via app.
  • Styr belysning i era olika rum via app.
  • Tänder och släcker för värmekabel i inkommandevattenledning via väderlekstjänst.
  • Styr elgolvvärme.

Systemet bygger på tekniken IFTTT (If This Then That). Man kan programmera systemet att göra i princip vad som helst. Styra elmarkiser, tända huset när ni kommer inom ett visst avstånd (geofencing), starta kaffebryggaren när ni spelar en viss låt på Spotify osv. Fantasin sätter gränsen… 

https://ifttt.com/