Praktisk TV

tv / internet / el / belysning

TV / Internet DK
TV / Internet SE

TV kanaler samt Internet leveres af Telia i Sverige. Forbindelsen kommer ikke via antenne, men via fiberkabelforbindelse til hvert hus. Kanalvalg, lydstyrke, etc. vælges via den medfølgende sorte lille digitalboks. Boksen fungerer rent teknisk på samme måde som en DVD. Ledningen fra boksen til TV kobler husejerne selv.

Standard Telia TV-pakken og Internet afregnes gennem fællesudgifterne vilket inkluderar danska kanaler.

TV koder till digitalbox

Desuden har hvert hus mulighed for at tilvælge forskillige pakker. Se website telia.se
Disse tilvalg faktureres separat til hvert hus.


For at tilvælge disse kanaler, kan I ringe til Telia på 90200 fra svensk telefonnummer eller 46-771-99 02 00 fra udlandet. Alternativt kan I bede Woodlands om hjælp via Karl-Johan Westberg.

Internet på op til 100 MBit kan tilsluttes via gulvboksene i huset ved hjælp af switch’en, som sidder i teknikskabet. 

Ønsker man trådløs tilslutning, kan man selv vælge at stå herfor, eller man kan bede Woodlands gøre det. Som udgangspunkt sættes password pr. hus til ‘5555555555’ (10 x 5). 

Tv och internet levereas av Telia via fiber till alla hus. TV kanaler väljs med den av telia levererade digital tv-boxen. 

Standard Telia TV-paket samt 100 MB internet ingår i de gemensamma månadskostnaden och inkluderar även danska tv-kanaler. 

Den enskilde husägaren kan välja till TV-kanaler och kanalpaket via telia.se och man kan även uppgradera sin internethastighet upp till 1000 Mbit/s. Dessa tillval faktureras separat till varje hus.

För att beställa ytterligare kanaler / internethastighet kan ni ringa Telia på 90200 eller gå in på Mitt Telia och beställ online.

https://www.telia.se/privat/mitt-telia/logga-in

Behöver ni hjälp med Telia så kontakta Karl-Johan Westberg.

I huset finns golvboxar med nätverksuttag. Dessa patchar man i teknikrummet till den funktion man önskar, t ex tv.

Alla husen har som utgångspunkt en wifi-router med password ’5555555555’ (10×5). Önskar ni hjälp med utbyte eller installation av nätverksutrustning kan ni kontakta Karl-Johan Westberg.

TV-koder till alla hus

 

Et godt tips fra Karl-Johan Westberg ved problemer med internettet efter tordenvejr:

”När det åskar så hänger sig internet utrustningen ibland. Då behöver man göra utrustningen strömlös ett par sekunder. När utrustningen sedan botar upp igen så fungerar det oftast av sig själv. Det gäller wifi routern som är till det trådlösa internet, den gråa bredbandsswitchen som står i teknikrummet, den vita eller grå fiberkonvertern i teknikrummet och ibland även den digitala TV boxen som står vid TV´n. För att göra utrustningen strömlös kan man dra ur strömkablen antingen ur själva apparaten eller ur vägguttaget”

Elsystem

Elsystemet har två huvudenheter. Ute i förrådet (depotet) vid entredörren sitter elmätaren (elmålern) och här finns även huvudsäkringarna för huset. Det är vanliga 20A porslinssäkringar. Ha alltid ett paket säkringar hemma, går att beställa via Woodlands. För er som har fått installerat elbilsladdare så sitter även säkringarna för ladduttaget här. I teknikrummet sitter den stora elcentralen med alla säkringar och jordfelsbrytaren (HFI-relä). 

Tips 1! Om ni saknar ström i hela huset, kontrollera alltid jordfelsbrytaren först. Är bara enstaka delar av huset strömlösa, kontrollera de individuella säkringarna i teknikrummet och därefter huvudsäkringarna i depotet. 

Tips 2! Om jordfelsbrytare / säkring löser ut kan det så klart bero på många saker men en sak som händer ibland är att man klämmer en sladd i en golvbox så det går hål i isoleringen. Det händer också ibland att det kommer vatten i en sladd ni har liggande ute eller i  en fasadbelysningslampa vilket kan resultera i att jordfelsbrytaren löser ut. 

Tips 3! Om jordfelsbrytaren slår ut hela tiden, dra ner / slå av alla säkringar i elcentralen och slå därefter på jordfelsbrytaren. Starta sedan en säkring i taget till jordfelsbrytaren slår ut igen. Då vet ni vilken säkring som orsakar felet och kan låta den vara av så får ni el i huset i väntan på service. 

Belysningssystem

Belysningen är baserad på ett KNX-system. Knapparna på väggarna är trådlösa och kan monteras var man vill. Batterierna i belysningsknapparna kan behöva bytas  och de kan beställas via Beställ service.

En del av belysningen är dimmbar. Om man vill uppgradera sin belysning i huset till LED så är det inte säkert att de dimmbara KNX- aktorerna fungerar med LED. Det märker ni om belysningen flimmrar eller dimmfunktionen inte fungerar. Då måste KNX- aktorerna uppgraderas till nya som är kompatibla med LED. 

Belysningssytemet har en programmerbar Home / Away funktion som sitter på knappen vid entredörren.  Den kan enkelt programmeras till ert önskemål på följande sätt: Tänd alla lampor som ni vill skall tändas när ni anländer till huset. Även dimmningsnivå. Håll sedan in HOME i ca 10 sek tills belysningen släcker och tänder.  Släck sedan all belsyning som skall släckas när ni är AWAY. Håll in AWAY i 10 sek tills belysningen tänds och släcks. Nu har ni programmerat era önskemål. Obs! Kaffebryggaruttaget i köket styrs via HOME!

Med det nya Domovea styrsystemet kan ni även styra belysningen i varje rum via appen i er telefon/ipad, även från Danmark!

Belysningsskenan i taket är en 3-fas 240v skena där man kan styra belysningen i 3 grupper individuellt. Det finns en mängd spotlights att köpa till skenan och även adapter för upphängning av lampa ovanför matbord eller köksö.