förebyggande brandskydd

förebyggande brandskydd

Eld skall vara mysigt

Att tända ljus när mörket kommer, en brasa i öppna spisen eller grilla i naturen är något som är mysigt och höjer vårt välbefinnande. Men se till att alltid släcka ordentligt efter er. Sätt en lapp på ytterdörren med texten ”Glöm inte släcka ljusen”, en enkel försäkring.

Om det börjar brinna

Varje sekund räknas. Handlar du på rätt sätt kan du motverka att en totalbrand utbryter. Lyckas du med det ökar chansen att rädda liv och egendom.

Det ska du göra om det börjar brinna:

  • Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas. Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.

  • Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.

  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

  • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.
    Ovanstående ordning är en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.
Brandsläckningsutrustning

Alla bör ha en brandsläckare och en brandfilt hemma, lätt tillgängligt. Brandfilten skall förvaras i köket, det är där den gör bäst nytta om det tar eld vid matlagning. Brandsläckaren bör vara en pulversläckare på 6 kg. Pulver släcker alla typer av bränder och man behöver inte komma så nära elden, syrebristen i elden suger i pulvret och kväver elden. 

Brandfilt
När du använder brandfilten rätt så kväver den elden. Viktigt att tänka på är att inte kasta filten på branden. Lägg den istället bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Se till att filten sluter tätt, styk eller tryck lätt med händerna ovanpå filten. Lyft alltid bort filten nerifrån och upp, så att elden inte flammar upp i ansiktet på personen.  

Öppen spis / pejsen
Tänk på att ALDRIG suga upp aska med centraldammsugaren! Finns det glöd kvar riskerar man att huset brinner ner. Aska tömmer man i en spann av metall med metallock och tömmer NÄR man är säker på att ingen glöd finns kvar.